Na Velikonoce nesmí chybět měkoučký mazanec. U nás se ze všeho šťourají ven rozinky, takže je nepřidávám, ale kdo má rád, tak určitě do těsta přidejte. A mohou se přidat i kousky kandovaného ovoce.

Suroviny

TĚSTO:

  • 170 ml smetany na vaření (12%)
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 340 g hladké mouky
  • 40 g cukru
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 13 g droždí
  • mandlové lupínky na posyp
  • rozpuštěná lžíce másla a lžíce rumu na zavěr
  • těsto vyjde na 2 menší mazance

Postup

  1. Trochu vlažné smetany si dát do hrnečku, rozdrobit do ní droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
  2. Těsto dělám v pekárně a suroviny dávám v následujícím pořadí: zbylá smetana, rozpuštěné máslo, žloutky, citronová kůra, mouka, cukry do jednoho rohu a sůl do druhého rohu, vzešlý kvásek a program TĚSTO.
  3. Pokud nemáte pekárnu, pak vypracujte ze všech surovin hladké těsto v míse vařečkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou.
  4. Po vykynutí těsto rozdělit na 2 díly a rukama vytvarovat bochánky. Na plechu nechat ještě cca 30 minut dokynout, pak potřít bílkem a posypat mandlemi.
  5. PÉCT na 200° cca 10 minut a pak na 160° dopéct cca 25 minut na horkovzduch.
  6. Upečené mazance hned po vyndání z trouby pocákat troškou rozpuštěného másla se lžící rumu.

Dobrou chuť

Share