Na Velikonoce nesmí chybět měkoučký mazanec. U nás se ze všeho šťourají ven rozinky, takže je nepřidávám, ale kdo má rád, tak určitě do těsta přidejte. A mohou se přidat i kousky kandovaného ovoce.
Suroviny
TĚSTO:
- 170 ml smetany na vaření (12%)
- 80 g másla
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 340 g hladké mouky
- 40 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 13 g droždí
- mandlové lupínky na posyp
- rozpuštěná lžíce másla a lžíce rumu na zavěr
- těsto vyjde na 2 menší mazance
Postup
- Trochu vlažné smetany si dát do hrnečku, rozdrobit do ní droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
- Těsto dělám v pekárně a suroviny dávám v následujícím pořadí: zbylá smetana, rozpuštěné máslo, žloutky, citronová kůra, mouka, cukry do jednoho rohu a sůl do druhého rohu, vzešlý kvásek a program TĚSTO.
- Pokud nemáte pekárnu, pak vypracujte ze všech surovin hladké těsto v míse vařečkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou.
- Po vykynutí těsto rozdělit na 2 díly a rukama vytvarovat bochánky. Na plechu nechat ještě cca 30 minut dokynout, pak potřít bílkem a posypat mandlemi.
- PÉCT na 200° cca 10 minut a pak na 160° dopéct cca 25 minut na horkovzduch.
- Upečené mazance hned po vyndání z trouby pocákat troškou rozpuštěného másla se lžící rumu.
Dobrou chuť