Ostrov Zakynthos jsme měli na travel listu už nějakou dobu, takže jeho návštěva pro nás byla opravdu splněným snem a pokud o něm také přemýšlíte, tak můžeme jen a jen doporučit! Ty výhledy, bělostné útesy, průzračná modrá voda a želvy Caretta Caretta žijící volně v moři jsou opravdu nezapomenutelným zážitkem. Nechte se inspirovat našimi tipy.


Zakynthos je údajně nejhezčím ostrovem v Jónském moři. Leží západně od Řecka a říká se mu také Zante. Protože na rozdíl od spousty dalších řeckých ostrovů netrpí nedostatkem vláhy, je pro Zakynthos charakteristická sytá zeleň, spousta rozkvetlých oleandrů a příroda zde hraje pestrými barvami. Všude po ostrově se táhnou lány olivových hájů a i když krajina nepůsobí vyprahlým dojmem, může se pyšnit více než 300 dny slunečného počasí do roka. Panuje tam typické středomořské klima, které se vyznačuje horkými a suchými léty a naopak srážkově bohatými a teplotně mírnými zimami.


Stejnojmenné hlavní město ostrova Zakynthos leží na jeho východním pobřeží a zejména centrum hlavního města je živé a rušné. Ostrov býval italskou provincií a na místní architektuře je to dost znát. Naneštěstí v roce 1953 postihlo ostrov velké zemětřesení (stejně jako vedlejší Kefalonii), takže zachovalých historických památek není v hlavním městě moc. My jsme ho při naší návštěvě ostrova vynechali a raději jsme objeli vyhlídky a útesy.

Naše ubytování – oblast Alykanas

Vybrala jsem hotel v oblasti Alykanas. Tohle letovisko jsem vybírala záměrně proto, že patří k těm klidnějším, leží u krásné písčité pláže, která má pozvolný vstup do moře a v okolí nejsou žádné velké hotelové budovy.. preferuji totiž ubytování spíš v menších budovách rozesetých v nějaké zahradě. A i když mělo být městečko klidnější, i tak to tam večer žilo, všechny taverny byly plné, hudba hrála a lidé se bavili a takto to pro nás bylo úplně akorát. V nejrušnější části ostrova, v Laganasu, to bylo podle komentářů spolucestujících na letišti fakt hooodně rušné a hlučné.

Konkrétně jsem vybrala hotel Alykanas Village a byly jsme tam moc spokojené. Pokoj byl velký, spousta místa na věci, velká terasa k posezení a na ní vysunovací sušák na ručníky. Vše čisté, klimatizace funkční, koupelna tak poslepovaná, ale funkční a čistá a úplně dostačující. No a hlavně personál na jedničku! Všichni od recepčního po obsluhu na baru usměvaví, vstřícní a milí, takže to byla opravdu radost tam pobývat. Jídlo bylo všechno perfektně dochucené, výběr bohatý, akorát výběr sladkého byl slabší, ale to nám vůbec nevadilo. Bazénů dostatek a stejně tak i lehátek, nikdy nebyla hlava na hlavě, celkově je hotelový komplex krásně rozlehlý, klidný a pohodový. Nejvíc nás bavil bazén přímo u pláže, kde si člověk mohl nechat věci na lehátku a střídavě se koupat v moři a v bazénu.

Vedle tohoto hotelu se nachází partnerský hotel Alykanas Beach, kde byl i malý vodní park pro děti se skluzavkami a tobogány a my jsme ho mohli také navštěvovat. Pláž je hned u hotelu, písčitá s pozvolným vstupem a dají se na ní sbírat drobné mušličky. Je tam i zázemí pro vodní sporty, dá se pronajmout šlapadlo, skútr, člun, padák a další. Po pláži je večer příjemná procházka a dá se tam posedět ve spoustě příjemných taveren.

Kolik co stojí a ceny na Zakynthosu

Cenami jsem byla velmi příjemně překvapená, není tam totiž vůbec draho. V hotelu jsme měli polopenzi a na oběd jsme chodili do taveren nebo plážových barů a jídlo se dá pořídit už od 6ti euro. Například v našem baru u bazénu byl velký hamburger s hranolkama a oblohou za 6 euro, pizza za 8 euro a talíř řeckého souvlaki s hranolkama, zeleninou, chlebem a tzatziki za 12 euro a z toho jsme se najedly s dcerou obě dvě. A podobné ceny byly i jinde po ostrově. Dávali jsme si oběd i v Luna Pool Baru v Laganaském zálivu za podobné ceny a k tomu jsme mohly zdarma využít bazén. Jen o malinko dražší než u nás je pak káva a alkohol. Například frappe bylo kolem 5 euro, espresso 3 eura. A také suvenýry jsme pořídili za bezva ceny, určitě si domů vezměte pár balíčků koření na tzatziki, olivový olej a kosmetiku a nesmí chybět plyšová želvička 😀 A není třeba s sebou balit ani nafukovačky, nakoupíte krásné kruhy, balónky a hračky do vody v každém krámku a často v nich mají i kompresor a zdarma vám je i nafouknou, což jsme s radostí využili.

Pozorování želv Caretta Caretta v moři

No a ačkoliv Alykanas není typickou oblastí výskytu želv, které mají svoje teritorium především na pláží Kalamaki a přilehlých v Laganaském zálivu, tak ale i tady se dají želvy krásně a zblízka pozorovat. A to v místním přístavu. Na pravé straně pláže Alykanas Beach je malý přístav a pokud se tam vydáte kolem 9 hodiny, tak tam připlouvají rybáři s úlovkem a jeden z nich má „naučenou“ želvu, která plave s jeho lodí až do přístavu a tam jí hází do vody kousky ryb a naučily se na to už i další, takže jedno ráno jsme viděli i 2 želvy najednou a krásně zblízka a mohli jsme je pozorovat snad půl hodiny a ne jen chviličku jako na otevřeném moři.

Želvy v přístavu Alykanas

Pokud budete na ostrově, tak určitě vyrazte na nějaký výlet lodí, protože kolem ostrova se nachází množství jeskyní s nádherně průzračnou modrou vodou. Jedná o jakési skalní chrámy, skrze něž je možné proplouvat na loďkách nebo proplavat. Temně modrá voda v jejich blízkosti vytváří zvláštní světelnou hru v momentě, kdy na ní dopadnou sluneční paprsky.

Želví ostrov – Turtle island

Na tento výlet jsme se vypravili s naší cestovní kanceláří a jeli jsme na velké lodi. Po cestě jsme na moři hledali želvu a jakmile ji posádka spatřila, tak loď zastavila a čekali jsme, až ji uvidíme, až se vynoří k hladině a nadechne se. Popravdě to byl mžik a nebylo moc prostoru pro pozorování želvy, takže jsme želvy v klidu pozorovali raději po snídani přímo v přístavu. Nicméně onen pověstný Želví ostrov je skutečně nádherný, říká se mu tak díky jeho tvaru. Kolem něho se nachází nádherné bílé útesy a jeskyně. Po cestě kolem ostrova jsme měli zastávku u jeskyní, kde loď zakotvila a my jsme se mohli koupat a proplavat jeskyněmi na nádhernou bělostnou pláž. Pak jsme pokračovali dál v výběžku Keri kolem dalších jeskyní.

Pronájem auta

Jelikož jsme si chtěly s dcerou užít nejkrásnější vyhlídky ostrova v klidu a projet si ostrov i na vlastní pěst, tak jsme využily možnost půjčit si malé autíčko. Vybraly jsme si Fiat s odklápěcí střechou na jeden den a cena byla 95 euro plus benzín. A vyrazily jsme do nejrušnějšího letoviska ostrova, městečka Laganas, které leží ve stejnojmenném zálivu na jihovýchodním pobřeží ostrova. Zdejší pláž je dlouhá několik kilometrů a táhne se od Laganasu směrem ke Kalamaki. Zajímavostí letoviska Laganas je ostrůvek Cameo. Ten je s pevninou

Výhled z Keri Tavern Lighthouse

spojen pěším mostem, kam jsme se nemohly podívat, protože se tam zrovna konala svatba. Tak jsme si daly oběd v Luna Pool baru, odkud byl nádherný výhled na celý Laganaský záliv a Želví ostrov. Pak jsme se vydaly na výběžek Keri do vyhlášené restaurace Keri Tavern Lighthouse s naprosto úchvatným výhledem, kde jsme si vychutnaly vynikající frappe. A na západ slunce jsme přejely na severní část ostrova, abychom ho sledovaly s výhledem na známou pláž Navagio Shipwreck s vrakem ztroskotané pašerácké lodi.

Navagio Shipwreck – pláž s vrakem ztroskotané lodi

Na tuto vyhlídku jsme záměrně jely až k večeru, protože přes den se tam kupí zástupy turistů a aby se člověk podíval na tu známou pláž, musí si stoupnout na jedno vyhrazené místo, takže se tam postupně všichni střídají. Lze sice jít dozadu na útes a tam se otevře krásný pohled na celou pláž, ale přes den je tam ostraha a ta tam lidi nepouští. Večer je ale místo poloprázdné a dá se i dojít po stráni na ten útes dozadu a tam si sednout a sledovat západ slunce nad mořem. Útes je dost široký, není to nijak nebezpečné, pokud člověk nejde až k okraji.

Na pláž se dá dostat pouze lodí a to jsme tentokrát nevyužili, stačila nám vyhlídka a lodí jsme jeli na jiná místa.

Jeepem do vnitrozemí a Modré jeskyně Blue Caves

Jeden den jsme se vypravily na výlet jeepem. Tento výlet se organizuje pouze v angličtině a jede se jeepy do vnitrozemí a člověk má možnost vidět vesničky, kde žijí místní. Jeepy jedou offroad, takže to hodně drncá a jede se na nejvyšší vrchol ostrova Vrachionas, odkud se naskytne výhled skoro na celý ostrov a krásně je v dálce vidět i blízký ostrov Kefalonie. Po cestě jsme měli možnost vidět nejen rozsáhlé olivové háje, ale i část krajiny spálenou velkým požárem, který Zakynthos zasáhl v roce 2017. Krajina se pomalu zotavuje a opět se začíná zelenat. Jeepem jsme dojeli až na sever ostrova a tam jsme změnili dopravní prostředek a malými loďkami se vypravili podél pobřeží prozkoumat Modré jeskyně Blue Caves. Byla to naprostá nádhera, voda se v jeskyních třpytí všemi tóny modré barvy a kousek od jeskyní jsme na chvíli zakotvili a mohli se vykoupat. Po návratu k jeepům jsme jeli do rodinné farmy, kde pěstují olivovníky a vinnou révu a lisují olivový olej a z něj vyrábí i množství dalších produktů a pan majitel o všem poutavě vyprávěl a mohli jsme vše ochutnat a otestovat a následně si i koupit.

Ať se vám na Zakynthosu líbí stejně tak jako nám, pokud se tam někdy vydáte.

Share

Mohlo by se vám také líbit: