Na letošní podzimní prázdniny jsme se vypravily s dcerou do Vídně. Už odmalička miluje pandy a nejdostupnější možnost, jak je vidět naživo je právě Vídeň a měla jsem její návštěvu v plánu už dlouho. Jely jsme ve čtvrtek a vracely se v neděli, takže jsme určitě nestihly všechno, co tohle krásné město nabízí, ale to hlavní vyšlo a další místa si necháme zase na příští návštěvu.


Vídeň je z ČR velmi dobře dostupná vlakem, takže jsme využily tuto možnost. Vlaky do Vídně vychází cenově nejlépe od Regiojetu, ale místa jsou také dopředu dost vyprodaná, tak je třeba kupovat lístky s předstihem. Při příjezdu na hlavní nádraží ve Vídni je třeba počítat s tím, že přímo na nádraží není info centrum pro turisty, je tam info přepážka pouze s informacemi ohledně vlakových spojů a tam nejsou nadšení z dotazů kudy kam ve Vídni. Takže doporučuji sjet po eskalátorech dolů a jít směrem na metro a naproti McDonald’s je kancelář Wiener Linien a tam se dá koupit permanentka na dopravu i City Card a poradí kudy se dostat do místa ubytování.


Ubytování jsem zajistila přes Airbnb a měly jsme k dispozici byt pár minut od centra města a hned na stanici metra U1 v pěší dostupnosti od zábavního parku Prater. Do Prateru se dostanete metrem U1 (červená) a výstup na stanici Praterstern a pak kousek pěšky ke vstupu k hlavní bráně. Zábavní park je přímo uprostřed města, dá se tam volně procházet a neplatí se žádný vstup do areálu, ale za každou atrakci zvlášť. Většina atrakcí přijímá pouze hotovost, karty berou ojediněle, ale přímo v parku je i bankomat pro výběr hotovosti.

Historické poklady Vídně

Centrum Vídně okouzlí nádhernou architekturou. Na hlavním náměstí Stephanplatz jsme obdivovaly katedrálu Sv. Štěpána, procházely se přilehlými uličkami a nasávaly místní atmosféru. Ulice Graben nás dovedla ke katolickému kostelu Sv. Petra, kde jsme zrovna zastihly nedělní mši a krásnou hru na varhany. Nedaleko se pak nachází i rozsáhlý hradní komplex Hofburg a u něho i budova opery. Vídeň je také město muzeí, těch je tady opravdu mnoho, ale to není něco, co by zaujalo 11letou slečnu, takže muzea jsme tentokrát vynechaly 😀

Stephanplatz Vídeň

Co jsme ale rozhodně vynechat nemohly, byla návštěva nějaké krásné kavárny a ochutnávka tradičních místních dortíků! Ashley vybrala růžovou kavárnu Café Aida, která měla osobitý design, byly tu růžové židle, zdi, dekorace, oblečení obsluhy, růžové makronky a dokonce i kávovar. A podávali tady výbornou, kávu, horkou čokoládu a Sacher dort. Tato kavárna byla hned na hlavním náměstí Stephanplatz a blízko Hofburgu nám ještě byla doporučena kavárna Café Mozart, kterou jsme nestihly, takže máme tip na přístě.

Co rozhodně doporučujeme a byl pro nás naprosto úžasný zážitek, tak je Time Travel Vienna. Tahle interaktivní cesta do minulosti, ve které jsou návštěvníci seznámeni s hlavními milníky vídeňské historie vtipnou a poutavou formou, nás bavila moc! Time Travel se nachází v Habsburgergasse naproti kostelu Sv. Petra přímo v centru města v podzemí jedné z historických budov.

Uvnitř je zákaz focení. Návštěvníci prochází několika místnostmi a v každé na ně čeká nějaká forma interaktivního zážitku včetně virtuální reality. Super je i fakt, že se to dá celé absolvovat i v češtině, takže jsem nemusela překládat a zaujme to tím pádem i děti. Při příchodu si vybere každý jaký jazyk chce a dostane sluchátka a celý program ho pak provází v tom jazyce. Tenhle zážitek doporučuju pro děti tak od 7mi let. Součástí cesty je morová jáma a simulace leteckého útoku a úkryt v podzemním bunkru, takže pro mladší děti by to nemuselo být nejlepší.

Oficiální webová stránka: https://www.timetravel-vienna.at

Zámek Schönbrunn a ZOO

Jeden den jsme věnovaly prohlídce vídeňské Zoo a zámku Schönbrunn. Zoo bylo to hlavní lákadlo, kvůli kterému jsme se do Vídně vydaly a sice fakt, že tam chovají pandy obrovské a dají se tam spatřit i další zvířata, která jsme doposud neviděly, například koaly a tučňáci císařští. A zastihly jsme tam i mláďátka a to malou žirafku narozenou 23.1. 2022 a miminko orangutanů narozené 19. června 2022. Zoo má své osobité kouzlo, nachází se kousek od samotného zámku v jeho rozlehlých zahradách a proto bylo ideální tato místa spojit do jednoho dne. Zámecký areál se zoo se nachází přímo na stanici metra U4 (zelená) Schönbrunn a pokud chcete začít prohlídku zologickou, tak vystupte ještě o stanici dál na Hietzing. Je třeba počítat s tím, že tam bývá hodně návštěvníků a na pavilon s koalami se musí občas čekat, jelikož tam vpouští vždy skupinky po 10ti lidech. Vstupenky se dají do zoo koupit online, ale dají se pořídit i na kase, kde byla mnohem kratší fronta než ta s online lístky. Na kase se rovněž dala koupit kombinovaná vstupenka, díky které jsme pak měly výhodnější vstup i do dětského muzea v zámku a do labyrintu.

Oficiální webová stránka: https://www.zoovienna.at

Zámek Schönbrunn a jeho zahrady jsou skutečně velkolepé! Prohlídku samotného zámku si někdy užiju sama, ale s dcerou jsem zvolila možnost navštívit alespoň jednu jeho část, ve které sídlí dětské muzeum a to byla opravdu paráda. Děti si tady mohou zkoušet různé kostýmy a paruky, seznámit se s životem dětí v době Marie Terezie a spoustu věcí si vyzkoušet, pohrát si s tehdejšími hračkami a projít se pokoji, které tehdy obýval syn Marie Terezie, Maxmilián. Prohlídka zabere zhruba 2 hodiny a moc se líbila dceři i mně. Po prohlídce jsme se šly projít za zámek do zahrad.


Zámek Schönbrunn v západní části Vídně je jeden z nejkrásnějších barokních zámků v Evropě a zároveň nejnavštěvovanější památka Rakouska. Jeho vznik se datuje do roku 1563, kdy tento pozemek koupil císař Maxmilián II. Habsburský a nechal tu postavit zámeček. Dnešní podobu zámek získal až za vlády Marie Terezie. Vzniklo velkolepé sídlo se 1441 místnostmi, z nichž jen 45 je dnes přístupných veřejnosti. Během prohlídky tu lze vidět zrcadlový sál, kde hrál v dětství na klavír geniální Wolfgang Amadeus Mozart, pokoje Franze Josefa a jeho ženy císařovny Sissi či Modrý čínský salon, v němž roku 1918 podepsal Karel I. svou abdikaci. Srdce každého Čecha potěší nádherné české křišťálové lustry, zdobené ornamenty ze čtrnáctikarátového zlata. Nádherná je i okolní zahrada s fontánami, sochami, záhony květin, ale i s palmovým skleníkem a labyrintem. Při návštěvě Schönbrunnu byste neměli vynechat tzv. Gloriettu, z jejíž terasy se naskýtá nádherný výhled na Vídeň.

Oficiální webová stránka: https://www.schoenbrunn.at


Pocelodenním chození jsme se šly zrelaxovat do vídeňských termálních lázní Therme Wien, kde je ve vnitřních i venkovních bazénech teplá termální voda a nachází se na konečné stanici metra U1 (červená) Oberlaa a po výstupu z metra se rovnou podchodem přesunete ke vstupu do lázní.

Oficiální webová stránka: https://www.thermewien.at/

Ještě jsme měly na programu mořský svět Haus des meeres a Dunajskou vež, ale to už jsme tentokrát nestihly, tak máme alespoň co navštívit zase příště.

Krásné zážitky a cestování zdar!

Share

Mohlo by se vám také líbit: