Tyhle makové vdolky jsou skvělé jako příloha k polévkám. Já je dělávám vždy ke gulášovce, bramboračce nebo luštěninovým polévkám a hned máme vydatné hlavní jídlo. A když zbydou, tak jsou skvělé jako svačinka jen tak s máslem a kávou.

Suroviny

TĚSTO:

  • 250 ml mléka
  • 30 g cukru
  • 20 g droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 50 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 lžička soli
  • bílek na potření a mák na posyp

Postup

  1. Trochu vlažného mléka si dát do hrnečku, rozdrobit do něj droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
  2. Těsto dělám v pekárně a suroviny dávám v následujícím pořadí: zbylé mléko, máslo nebo olej, žloutky, mouka, cukr do jednoho rohu a sůl do druhého rohu, vzešlý kvásek a program TĚSTO.
  3. Pokud nemáte pekárnu, pak vypracujte ze všech surovin hladké těsto v míse vařečkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou.
  4. Po vykynutí ukrajovat kusy těsta a udělat malé bochánky, potřít je bílkem, posypat mákem a na plechu nechat ještě cca 10 minut dokynout.
  5. PÉCT na 180° cca 20 minut (podle toho, jak velké bochánky máte).
  6. Na fotce jsem dělala z poloviční dávky, takže z té plné budete mít zhruba 22 menších vdolků.

Dobrou chuť

Share