Naprosto jednoduchá, ale chuťové vynikající a esteticky i krásná kynutá dobrota. V původním receptu, který můžete vidět v pořadu Kluci v akci se babka na vrh ještě polévá citrónovou polevou, ale to už by pro nás bylo moc sladké, díky povidlům je babka šťavnatá dost, takže nám stačilo jen pocukrovat. Náplň jsem si také lehce upravila oproti původnímu receptu.

Suroviny

TĚSTO:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 50 g mletého máku
  • 1 vejce
  • 15 g droždí
  • špetka soli
  • 1 větší nebo 2 menší chlebíčkové formy

NÁPLŇ

  • 300 g povidel
  • 60 g mletého máku
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice

Postup

  1. Trochu vlažného mléka si dát do hrnečku, rozdrobit do něj droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
  2. Mouku promíchat s mákem a se solí, ve druhé míse smíchat zbylé mléko s cukrem, máslem a vejcem.
  3. Suroviny na těsto spojit, přidat kvásek a zpracovat buď v robotu nebo ručně. Hněteme pozvolna, až se těsto nelepí.
  4. Nechat kynout zakryté utěrkou 1 hodinu v pokojové teplotě.
  5. Vykynuté těsto rozválet na pomoučněném vále a potřít povidlovou náplní, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Náplň musí být dostatečně hustá, aby při dalším zpracování nevytékala.
  6. Smotat do rolády, kterou podélně (po delší straně) rozřízneme na dva stejné prameny. Ty poté smotat do spirály a vložit opatrně do olejem vymazané chlebíčkové formy (kterou jsme vyložili pečicím papírem, pokud není silikonová). Těsto zlehka potřít olejem.
  7. V pokojové teplotě nechat nakynout, dokud těsto není až po horní okraj formy – cca 30 minut.
  8. PÉCT na 160° na horkovzduch cca 35 – 40 minut.

Dobrou chuť

Inspirace od Josefa Maršálka z pořadu Kluci v akci

Share