Letní klasika a jeden z mých nejoblíbenějších způsobů, jak zpracovat jahody. Křupavé těsto se snoubí s výrazně jahodovou náplní a výsledkem je dokonalá chuť léta.

Suroviny

TĚSTO:

  • 400 g hladké mouky
  • 190 g másla
  • 170 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka citrónové kůry
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr

NÁPLŇ:

  • 350 – 400 g jahod
  • 150 g jablečného pyré
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 120 ml mléka

Postup

  1. Ze surovin na těsto vypracujte v robotu nebo i ručně měkké těsto a vyložte jím koláčovou formu (průměr 26-28 cm) a zvedněte i okraje. Kousek těsta si nechte stranou na mřížku.
  2. Na náplň rozmixujte jahody na pyré, přidejte jablečné pyré a cukr a dejte do rendlíku na plotnu.
  3. Mezitím rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek v mléce a pak vlijte za stálého míchání k ovocné směsi a chvíli povařte do zhoustnutí.
  4. Náplň nalijte na koláč, poskládejte proužky zbylého těsta do mřížky a dejte PÉCT na 180° cca 30 minut.
  5. Krájejte až po vychlazení. Dobrou chuť.

Dobrou chuť

Inspirace receptu od avecplaisir.com.

Share