Letní klasika a jeden z mých nejoblíbenějších způsobů, jak zpracovat jahody. Křupavé těsto se snoubí s výrazně jahodovou náplní a výsledkem je dokonalá chuť léta.
Suroviny
TĚSTO:
- 400 g hladké mouky
- 190 g másla
- 170 g moučkového cukru
- 2 vejce
- špetka citrónové kůry
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
NÁPLŇ:
- 350 – 400 g jahod
- 150 g jablečného pyré
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový pudink
- 120 ml mléka
Postup
- Ze surovin na těsto vypracujte v robotu nebo i ručně měkké těsto a vyložte jím koláčovou formu (průměr 26-28 cm) a zvedněte i okraje. Kousek těsta si nechte stranou na mřížku.
- Na náplň rozmixujte jahody na pyré, přidejte jablečné pyré a cukr a dejte do rendlíku na plotnu.
- Mezitím rozmíchejte vanilkový pudinkový prášek v mléce a pak vlijte za stálého míchání k ovocné směsi a chvíli povařte do zhoustnutí.
- Náplň nalijte na koláč, poskládejte proužky zbylého těsta do mřížky a dejte PÉCT na 180° cca 30 minut.
- Krájejte až po vychlazení. Dobrou chuť.
Dobrou chuť
Inspirace receptu od avecplaisir.com.