Jeden z mých nejoblíbenějších hruškových koláčů, křehké těsto, šťavnaté kousky hrušek a sladká krémová náplň a k tomu sekané ořechy, to je prostě nebe v puse 🙂

Suroviny

TĚSTO:

  • 200 g hl.mouky
  • 90g másla
  • 1 vejce
  • 40 g cukr moučka
  • citronová kůra
  • forma s průměrem cca 25 cm

NÁPLŇ:

  • 4 hrušky
  • 40 g hl.mouky
  • 120 g cukr krupice
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 2 žloutky
  • hrst sekaných ořechů

Postup

  1. Smíchat mouku, cukr, citronovou kůru a nakrájet máslo a hrubě zapracovat do drobenky.
  2. Přidat vejce, trochu zapracovat lžící a rukou dodělat do hladké koule. Zabalit do folie a nechat v lednici vychladit.
  3. Těsto rozválet do koláčové formy, propíchat dno vidličkou, přikrýt pečícím papírem a posypat fazolemi a dát do rozpálené trouby na 180° předpéct na 10 minut. Tento krok lze i vynechat a rovnou dát náplň, akorát pak těsto nebude tak křehké.
  4. Mezitím hrušky oloupat, nakrájet na kostičky a pokud jsou tvrdé, tak i chvíli povařit ve vodě a pak slít.
  5. Mouku smíchat s cukrem, šlehačku zvlášť s mlékem a žloutky. Pak metličkou vše spojit v rendlíku, dát na plotnu a vařit do zhoustnutí. Konzistenci by poleva měla mít jako hustá krupicová kaše. POZOR připaluje se to, takže vařit na nižší teplotu a neustále míchat metličkou.
  6. Na předpečené těsto nasypat nakrájené a povařené hrušky a zalít polevou, urovnat a posypat sekanými vlašskými ořechy.
  7. PÉCT na 180° cca 35 minut.

Dobrou chuť

Share