Voní to jako Vánoce, ale cukroví to není. Tenhle cheesecake voňavý po skořici a kardamomu uspokojí chuťové pohárky všech milovníků předvánoční adventní atmosféry.

Suroviny

KORPUS:

  • 150 g máslových sušenek
  • 100 g Lotus sušenek
  • 120 g másla
  • forma o průměru 26 cm

POLEVA:

  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • osladit medem nebo cukrem dle chuti
  • želatina za studena 25 g (půl pytlíku)
  • ořechy na ozdobení (vlašské nebo pekanové)

NÁPLŇ:

  • 1 cream cheese
  • 1 mascarpone
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 řecký jogurt
  • 5 lžic medu
  • cukr moučka množství podle chuti
  • 300 g pyré z dýně Hokaido
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 3 větší vejce

Postup

  1. Sušenky rozmixovat v sekáčku, přidat rozpuštěné máslo a smíchat do kompaktní hmoty a tu napěchovat dlaní na dno formy. Než připravíme náplň, tak si formu s korpusem dáme na 10 minut péct do předem vyhřáté trouby.
  2. Pyré z dýně Hokaido si připravíme tak, že očištěnou dýni chvilku povaříme ve vodě, vodu pak slijeme a dýni rozmixujeme.
  3. Suroviny na krém kromě vajec dáme do mísy a spojíme metlou do hladkého krému.
  4. Přidáme rozmixované dýňové pyré a na konec přimícháme vejce.
  5. PÉCT na 150° cca 35 – 40 minut. Každá trouba peče jinak, tak se to musí pohlídat. Střed nesmí být tekutý ani úplně tuhý, ale nějak jako rosol.
  6. Po upečení nechat cheesecake v troubě, tu jen vypnout a dvířka lehce pootevřít a cheesecake v ní nechat pomalu chladnout. Jakmile je zchládnutý, tak přendat do lednice.
  7. Na vychlazený cheesecake pak můžeme dát polevu. Na polevu si rozmícháme smetanu s jogurtem a cukrem nebo medem nebo jiným sladidlem. Želatinu rozmícháme rychle vidličkou v 50ml vody a jakmile je želatina pořádně rozpuštěná, přimícháme postupně rozmíchanou smetanu s jogurtem a vylijeme polevu na cheesecake.
  8. Krájíme až po vychlazení v lednici aspoň pár hodin.
  9. Na závěr můžeme ozdobit ořechy. Nejlepší jsou pekanové, ale chuťově budou ladit i vlašské.

Dobrou chuť

Inspirace receptu z webu: devceuplotny.cz

Share