Voní to jako Vánoce, ale cukroví to není. Tenhle cheesecake voňavý po skořici a kardamomu uspokojí chuťové pohárky všech milovníků předvánoční adventní atmosféry.
Suroviny
KORPUS:
- 150 g máslových sušenek
- 100 g Lotus sušenek
- 120 g másla
- forma o průměru 26 cm
POLEVA:
- 1 zakysaná smetana
- osladit medem nebo cukrem dle chuti
- 2 plátky želatiny
- ořechy na ozdobení (vlašské nebo pekanové)
NÁPLŇ:
- 1 cream cheese
- 1 mascarpone
- 1 zakysaná smetana
- 1 řecký jogurt
- 5 lžic medu
- cukr moučka množství podle chuti
- 300 g pyré z dýně Hokaido
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 3 vejce
Postup
- Sušenky rozmixovat v sekáčku, přidat rozpuštěné máslo a smíchat do kompaktní hmoty a tu napěchovat dlaní na dno formy. Než připravíme náplň, tak si formu s korpusem dáme na 10 minut péct do předem vyhřáté trouby.
- Pyré z dýně Hokaido si připravíme tak, že očištěnou dýni buď chvilku povaříme ve vodě, vodu pak slijeme a dýni rozmixujeme nebo lepší způsob je dát kousky dýně na plech vyložený pečícím papírem, pokapat olivovým olejem a dát do trouby upéct do změknutí a pak rozmixovat.
- Suroviny na krém kromě vajec dáme do mísy a spojíme metlou do hladkého krému.
- Přidáme rozmixované dýňové pyré a na konec přimícháme vejce.
- PÉCT na 160° cca 35 – 40 minut. Každá trouba peče jinak, tak se to musí pohlídat. Střed nesmí být tekutý ani úplně tuhý, ale nějak jako rosol.
- Po upečení nechat cheesecake v troubě, tu jen vypnout a dvířka lehce pootevřít a cheesecake v ní nechat pomalu chladnout. Jakmile je zchládnutý, tak přendat do lednice.
- Na vychlazený cheesecake pak můžeme dát polevu. Na polevu si rozmícháme smetanu s cukrem nebo medem nebo jiným sladidlem. Želatinu necháme nabobtnat v trošce studené vody a pak na mírném plameni necháme rozpustit. Jakmile je želatina rozpuštěná, přimícháme postupně rozmíchanou smetanu a vylijeme polevu na ztuhnutý cheesecake.
- Krájíme až po vychlazení v lednici aspoň pár hodin.
- Na závěr můžeme ozdobit ořechy. Nejlepší jsou pekanové, ale chuťově budou ladit i vlašské.
Dobrou chuť

