Dokonalá chuť, která spojuje mandle a citron a vláčnost díky strouhané mrkvi. Povrch můžete jen pocukrovat nebo potřít citronovým krémem z mascarpone a ozdobit ořechy.
Suroviny
TĚSTO:
- 5 vajec
- 180 g cukru krupice
- 250 g strouhané mrkve
- 200 g mletých mandlí
- 100 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku (já používám s vinným kamenem)
- citronová kůra a šťáva
- forma s průměrem cca 26 cm
KRÉM:
- 1 mascarpone
- 1 smetana ke šlehání
- trochu moučkového cukru podle chuti
- ztužovač šlehačky
- citronová šťáva
- ořechy na posyp – já používám pekanové nebo sekané mandličky
Postup
- V jedné míse smíchat mouku, mleté mandle, kypřící prášek a citrónovou kůru.
- Vejce rozdělit na žloutky a bílky a z bílků vyšlehat tuhý sníh a žloutky vyšlehat spolu s cukrem do pěny.
- Přidat citrónovou šťávu a předem smíchané sypké suroviny. Pokud je těsto moc hutné, přidejte trošičku vody, ale jen tolik, aby šlo spojit dohromady.
- Vmíchat nastrouhanou mrkev.
- Na konec vmíchat bílkový sníh.
- PÉCT na 180° cca 40 minut.
- Mezitím si můžete připravit krém tak, že spolu vyšleháte mascarpone se smetanou a ztužovačem a došleháte cukr podle chuti a citronovou šťávu.
- Po upečení a zchládnutí potřít krémem a ozdobit. Případně místo krému stačí i jen pocukrovat.
Dobrou chuť