Dokonalá chuť, která spojuje mandle a citron a vláčnost díky strouhané mrkvi. Povrch můžete jen pocukrovat nebo potřít citronovým krémem z mascarpone a ozdobit ořechy.

Suroviny

TĚSTO:

  • 5 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 250 g strouhané mrkve
  • 250 g mletých mandlí
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku (já používám s vinným kamenem)
  • citronová kůra a šťáva
  • forma s průměrem 26 cm

KRÉM:

  • 1 mascarpone
  • 1 smetana ke šlehání
  • trochu moučkového cukru podle chuti
  • ztužovač šlehačky
  • citronová šťáva
  • ořechy na posyp – já používám pekanové nebo sekané mandličky

Postup

  1. Vyšlehat žloutky s cukrem do pěny.
  2. Vmíchat předem smíchané sypké suroviny (mleté mandle, mouka a kypřící prášek) a přidat kůru a šťávu z citrónu.
  3. Pokud je těsto moc hutné, přidejte pár lžic vody, jen tak, aby se dalo spojit.
  4. Vmíchat strouhanou mrkev.
  5. Na závěr vmíchat tuhý sníh z bílků.
  6. PÉCT na 180° cca 35 minut.
  7. Mezitím si můžete připravit krém tak, že spolu vyšleháte mascarpone se smetanou a ztužovačem a došleháte cukr podle chuti a citronovou šťávu.
  8. Po upečení a zchládnutí potřít krémem a ozdobit. Případně místo krému stačí i jen pocukrovat.

Dobrou chuť

Share