Dokonalá chuť, která spojuje mandle a citron a vláčnost díky strouhané mrkvi. Povrch můžete jen pocukrovat nebo potřít citronovým krémem z mascarpone a ozdobit ořechy.

Suroviny

TĚSTO:

  • 5 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 250 g strouhané mrkve
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku (já používám s vinným kamenem)
  • citronová kůra a šťáva
  • forma s průměrem cca 26 cm

KRÉM:

  • 1 mascarpone
  • 1 smetana ke šlehání
  • trochu moučkového cukru podle chuti
  • ztužovač šlehačky
  • citronová šťáva
  • ořechy na posyp – já používám pekanové nebo sekané mandličky

Postup

  1. V jedné míse smíchat mouku, mleté mandle, kypřící prášek a citrónovou kůru.
  2. Vejce rozdělit na žloutky a bílky a z bílků vyšlehat tuhý sníh a žloutky vyšlehat spolu s cukrem do pěny.
  3. Přidat citrónovou šťávu a předem smíchané sypké suroviny. Pokud je těsto moc hutné, přidejte trošičku vody, ale jen tolik, aby šlo spojit dohromady.
  4. Vmíchat nastrouhanou mrkev.
  5. Na konec vmíchat bílkový sníh.
  6. PÉCT na 180° cca 40 minut.
  7. Mezitím si můžete připravit krém tak, že spolu vyšleháte mascarpone se smetanou a ztužovačem a došleháte cukr podle chuti a citronovou šťávu.
  8. Po upečení a zchládnutí potřít krémem a ozdobit. Případně místo krému stačí i jen pocukrovat.

Dobrou chuť

Share