Tyhle sušenky mě mile překvapily, jsou krásně vláčné a okraje křupavé. Burákové máslo je v nich cítit tak akorát a je to celkem návyková záležitost 🙂

Suroviny

TĚSTO:

  • 125 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 50 g cukr krupice
  • 50 g hnědého cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 90 g burákového másla
  • 50 g másla
  • 1 malé vajíčko
  • množství těsta vyjde zhruba na 1 plech sušenek

Postup

  1. Smíchat v misce mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl.
  2. Změklé máslo vyšlehat s cukry do pěny.
  3. Přidat burákové máslo a zašlehat. Pak přidat vajíčko a vanilkový extrakt a opět zašlehat.
  4. Poté postupně do této směsi vmíchat předem smíchané sypké suroviny a spojit v hladké hutné těsto.
  5. Z těsta odkrajovat lžící kousky a v rukách tvořit malé kuličky, ty klást na plech. Vrchní vzor se dá udělat buď klasicky, že se kulička zmáčkne vidličkou. Já jsem použila kovový hrot od paličky na maso, kterým jsem kuličky lehce rozmáčkla. Paličku nebo vidličku je třeba před každou sušenkou ponořit do hladké mouky, aby se těsto nenalepilo.
  6. Takto připravené sušenky dáme cca na 20 minut do lednice a teprve pak dáme péct. V průběhu přípravy se v těstě rozehřívá máslo a v každé sušence je malinko jinak povolené a stává se, že sušenky se upečou nerovnoměrně – některá je víc rozjetá, některá méně atd. Pokud tedy chcete mít všechny sušenky stejné, dejte je před pečením na chvíli do lednice.
  7. PÉCT na 180° cca 10 – 12 minut.
  8. Po upečení nechat sušenky zchládnout na plechu. Ihned po vyndání z trouby se zdají hodně měkké, ale jak zchládnou, tak se zpevní a budou se dát hezky vzít.

Dobrou chuť

Inspirace receptu z webu thecookingfoodie.com

Share