V originál receptu od Mlsné vařečky se do makovníku používá smetana ke šlehání, ale chtěla jsem ho udělat jednou bez laktózy, tak jsem použila kokosové mléko a výsledek byl ještě lepší .. makovník je ještě vláčnější, takže už používám vždy kokosové mléko. Pokud potřebujete bezlaktózový zákusek, můžete povrch potřít třeba citronovou polevou.
S touhle tvarohovou čepicí je to ovšem taky výborná záležitost!
Suroviny
TĚSTO:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g mletého máku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 200 ml kokosového mléka
- koláčová forma s průměrem 23 – 26 cm (já pekla ve 26 cm formě)
KRÉM:
- 1 tučný tvaroh ve vaničce (nebo cream cheese)
- 1 Palouček nebo jiný přírodní sýr
- 3 lžíce cukru moučka nebo jiného sladidla dle chuti
- 1 větší vejce
Postup
- Smíchat v míse sypké suroviny – mouku, mák a prášek do pečiva.
- Vejce vyšlehat s cukrem a zašlehat kokosové mléko.
- Po částech vmíchat smíchané sypké suroviny.
- Krém připravit smícháním tvarohu, Paloučku a cukru a jakmile je to spojené dohladka, vmíchat 1 celé vejce.
- Do formy nalít těsto a na to lžící dávat krém a opatrně pak rozetřít po povrchu.
- PÉCT na 180° cca 30 minut.
Dobrou chuť