V originál receptu od Mlsné vařečky se do makovníku používá smetana ke šlehání, ale chtěla jsem ho udělat jednou bez laktózy, tak jsem použila kokosové mléko a výsledek byl ještě lepší .. makovník je ještě vláčnější, takže už používám vždy kokosové mléko. Pokud potřebujete bezlaktózový zákusek, můžete povrch potřít třeba citronovou polevou.

S touhle tvarohovou čepicí je to ovšem taky výborná záležitost!

Suroviny

TĚSTO:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 200 ml kokosového mléka
  • koláčová forma s průměrem 23 – 26 cm (já pekla ve 26 cm formě)

KRÉM:

  • 1 tučný tvaroh ve vaničce (nebo cream cheese)
  • 1 Palouček nebo jiný přírodní sýr
  • 3 lžíce cukru moučka nebo jiného sladidla dle chuti
  • 1 větší vejce

Postup

  1. Smíchat v míse sypké suroviny – mouku, mák a prášek do pečiva.
  2. Vejce vyšlehat s cukrem a zašlehat kokosové mléko.
  3. Po částech vmíchat smíchané sypké suroviny.
  4. Krém připravit smícháním tvarohu, Paloučku a cukru a jakmile je to spojené dohladka, vmíchat 1 celé vejce.
  5. Do formy nalít těsto a na to lžící dávat krém a opatrně pak rozetřít po povrchu.
  6. PÉCT na 180° cca 30 minut.

Dobrou chuť

Share