Nadýchaná roláda nikdy nezklame a v této kombinaci s povidly a tvarohovým krémem bude chutnat všem milovníkům těchto tradičních českých chutí.
Suroviny
TĚSTO:
- 60 g hladké mouky
- 60 g mletého máku
- 80 g krupicového cukru
- 4 větší vejce
- lžička citronové kůry
- velký plech vyložený pečícím papírem
NÁPLŇ:
- 1 kostka tučného tvarohu
- 1 mascarpone nebo cream cheese
- 3 lžíce zakysané smetany
- cukr moučka dle chuti
- 1 vanilkový cukr
- povidla
Postup
- Do mísy si navážíme cukr a 1/3 si odebereme do mističky stranou.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
- Z bílků vyšleháme sníh. Jakmile během šlehání zbělají, přidáme odebranou 1/3 cukru a společně vyšleháme do tuha.
- Žloutky ušleháme v míse s větší částí cukru a přidáme i citronovou kůru.
- Obě tyto hmoty zlehka spojíme v nadýchanou směs.
- Pak na tuto směs prosejeme mouku smíchanou s mletým mákem a zlehka spojíme stěrkou do kompaktní hmoty.
- Těsto natřeme na plech vyložený pečícím papírem až do stran, aby vrstva těsta byla tenká jen 1-2 cm.
- Dáme PÉCT na 200° 9 minut.
- Mezitím si připravíme krém tak, že společně spojíme tvaroh, mascarpone nebo cream cheese, zakysanou smetanu a cukry v hladkou směs. Pokud jsou v tvarohu stále hrudky, osvědčilo se mi projet krém tyčovým mixérem a vznikne hladký krém bez hrudek.
- Po upečení roládu lehce poprášíme moučkovým cukrem a otočíme tou poprášenou stranou na linku na čistý pečící papír. Necháme chvilku zchládnout a pak sloupneme opatrně papír a na roládu natřeme povidla a pak krém. Pokud máme povidla ztuhlá, stačí je rozehřát v rendlíku a případně přidat i lžíci rumu.
- Potřený plát pak zarolujeme do rolády, tu zabalíme do papíru nebo folie a dáme do lednice ztuhnout.
- Krájíme až po zatuhnutí.
Dobrou chuť
Inspirace od Míši Landové