Nadýchaná roláda nikdy nezklame a v této kombinaci s povidly a tvarohovým krémem bude chutnat všem milovníkům těchto tradičních českých chutí.

Suroviny

TĚSTO:

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g mletého máku
  • 80 g krupicového cukru
  • 4 větší vejce
  • lžička citronové kůry
  • velký plech vyložený pečícím papírem

NÁPLŇ:

  • 1 kostka tučného tvarohu
  • 1 mascarpone nebo cream cheese
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • cukr moučka dle chuti
  • 1 vanilkový cukr
  • povidla

Postup

  1. Do mísy si navážíme cukr a 1/3 si odebereme do mističky stranou.
  2. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  3. Z bílků vyšleháme sníh. Jakmile během šlehání zbělají, přidáme odebranou 1/3 cukru a společně vyšleháme do tuha.
  4. Žloutky ušleháme v míse s větší částí cukru a přidáme i citronovou kůru.
  5. Obě tyto hmoty zlehka spojíme v nadýchanou směs.
  6. Pak na tuto směs prosejeme mouku smíchanou s mletým mákem a zlehka spojíme stěrkou do kompaktní hmoty.
  7. Těsto natřeme na plech vyložený pečícím papírem až do stran, aby vrstva těsta byla tenká jen 1-2 cm.
  8. Dáme PÉCT na 200° 9 minut.
  9. Mezitím si připravíme krém tak, že společně spojíme tvaroh, mascarpone nebo cream cheese, zakysanou smetanu a cukry v hladkou směs. Pokud jsou v tvarohu stále hrudky, osvědčilo se mi projet krém tyčovým mixérem a vznikne hladký krém bez hrudek.
  10. Po upečení roládu lehce poprášíme moučkovým cukrem a otočíme tou poprášenou stranou na linku na čistý pečící papír. Necháme chvilku zchládnout a pak sloupneme opatrně papír a na roládu natřeme povidla a pak krém. Pokud máme povidla ztuhlá, stačí je rozehřát v rendlíku a případně přidat i lžíci rumu.
  11. Potřený plát pak zarolujeme do rolády, tu zabalíme do papíru nebo folie a dáme do lednice ztuhnout.
  12. Krájíme až po zatuhnutí.

Dobrou chuť

Inspirace od Míši Landové

Share