Kdo by nemiloval kremrolky! Já je dělávám malé, aby zapadly mezi další vánoční cukroví. Těsto mám vyzkoušené buď z podmáslí nebo ze zakysané smetany, oboje jsou pak křupavé a křehké, ale nedrobí. Sněhová naplň je pak z cukrového rozvaru a vyšlehaných bílků.
Suroviny
TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- 250 g povoleného másla
- 6 lžic podmáslí
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
nebo
- 380 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g zakysané smetany
- 1 vejce na potření
SNĚHOVÝ KRÉM:
- 4 bílky
- 270 g cukr krupice
- 2 lžíce meruňkového džemu
nebo
- 5 bílků
- 340 g cukr krupice
- 2 lžíce meruňkového džemu
Postup
- Ze surovin na těsto zpracujeme hladkou kouli těsta, nejlépe v robotu. Zabalíme do folie a dáme vychladit do lednice, ideálně do druhého dne.
- Z vychlazeného těsta vyválíme placku, ořízneme do obdélníku a ten nakájíme na cca 3 cm široké plátky.
- Trubičky na kremrole omastíme – já si v dlaních promnu kousek másla a trubičky v rukách omastím.
- Proužky navineme na trubičky a na plechu vyloženém pečícím papírem je potřeme rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka.
- Dáme PÉCT cca 15 min. na 180°.
- Po vychladnutí kremrolky stáhneme z trubiček.
- Bílky na náplň začneme šlehat a jakmile zbělají, přidáme k nim z odváženého množství cukru 5 lžic a šleháme do tuha.
- Zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme trochou vody, jen aby byl cukr ponořený a svaříme na 120° nebo tzv. na bublinu – když do cukrového rozvaru ponoříme drátěné očko, udělá se blanka a dá se vyfouknout bublinka. Pak je rozvar hotový a stáhneme ho z plotny a hned postupně pramínkem vlijeme za stálého šlehání horký cukrový rozvar do ušlehaných bílků a vyšleháme do hladkého sněhového krému. Díky horkému rozvaru se bílky pasterují a krém déle vydrží.
- Krémem naplníme zdobící sáček a naplníme kremrolky. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť
Inspirace od Petry Burianové z knihy Cesta z těsta a od Míši Landové z blogu Víkendové pečení.