Kdo by nemiloval kremrolky! Já je dělávám malé, aby zapadly mezi další vánoční cukroví. Těsto mám vyzkoušené buď z podmáslí nebo ze zakysané smetany, oboje jsou pak křupavé a křehké, ale nedrobí. Sněhová naplň je pak z cukrového rozvaru a vyšlehaných bílků.

Suroviny

TĚSTO:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g povoleného másla
  • 6 lžic podmáslí
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření

nebo

  • 380 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vejce na potření

SNĚHOVÝ KRÉM:

  • 4 bílky
  • 270 g cukr krupice
  • 2 lžíce meruňkového džemu

nebo

  • 5 bílků
  • 340 g cukr krupice
  • 2 lžíce meruňkového džemu

Postup

  1. Ze surovin na těsto zpracujeme hladkou kouli těsta, nejlépe v robotu. Zabalíme do folie a dáme vychladit do lednice, ideálně do druhého dne.
  2. Z vychlazeného těsta vyválíme placku, ořízneme do obdélníku a ten nakájíme na cca 3 cm široké plátky.
  3. Trubičky na kremrole omastíme – já si v dlaních promnu kousek másla a trubičky v rukách omastím.
  4. Proužky navineme na trubičky a na plechu vyloženém pečícím papírem je potřeme rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka.
  5. Dáme PÉCT cca 15 min. na 180°.
  6. Po vychladnutí kremrolky stáhneme z trubiček.
  7. Bílky na náplň začneme šlehat a jakmile zbělají, přidáme k nim z odváženého množství cukru 5 lžic a šleháme do tuha.
  8. Zbytek cukru dáme do kastrůlku, zalijeme trochou vody, jen aby byl cukr ponořený a svaříme na 120° nebo tzv. na bublinu – když do cukrového rozvaru ponoříme drátěné očko, udělá se blanka a dá se vyfouknout bublinka. Pak je rozvar hotový a stáhneme ho z plotny a hned postupně pramínkem vlijeme za stálého šlehání horký cukrový rozvar do ušlehaných bílků a vyšleháme do hladkého sněhového krému. Díky horkému rozvaru se bílky pasterují a krém déle vydrží.
  9. Krémem naplníme zdobící sáček a naplníme kremrolky. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť

Inspirace od Petry Burianové z knihy Cesta z těsta a od Míši Landové z blogu Víkendové pečení.

Share