Tradiční a oblíbený dezert z jablek, který voní skořicí a máslem. Těsto je velmi jednoduché a chuťově určitě lepší než kupované listové. Recept je na 2 nohavice štrůdlu. Já obvykle když už ho peču, tak z 1 a půl až z dvojité dávky, protože pak podělím i rodiče nebo babičku.
Suroviny
TĚSTO:
- 280 g hl.mouky
- 1 větší vejce
- 100 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 100 g másla (rozpuštěného – k potírání těsta)
NÁPLŇ:
- 5 – 6 jablek
- 6 lžic strouhanky
- krupicový cukr
- mletá skořice
- volitelně hrst sekaných ořechů, rozinek nebo nakrájených sušených meruněk
Postup
- Na pracovní plochu prosejte mouku a doprostřed důlek.
- V misce smíchat vodu, olej, vejce, sůl a citronovou šťávu a pak vlít do důlku v mouce a nožem od středu zapracovávat do sebe až se začne tvořit těsto, které dopracujete rukama do té chvíle, než bude hladké a kompaktní. Doporučuje se nechat pak bochánek odpočinout v teple – například v hrnci od horké vody, který vytřeme do sucha. Kdo má domácí pekárnu, tak je to velmi jednoduché a suroviny jen dáme do pekárny v pořadí nejprve tekuté a pak sypké a zapneme na program Těsto a pekárna těsto vypracuje a pak ho v ní necháme v teple chvilku odpočinout, než připravíme jablka.
- Oloupaná a vykrájená jablka nastrouhat, připravit si na pracovní plochu strouhanku, skořici, cukr a rendlík s rozpuštěným máslem.
- Těsto rozdělit na 2 díly a vyválet na pomoučené ploše do obdélníku. Těsto hojně potřít mašlovačkou máslem, posypat lehce strouhankou, poklást jablky (ta vždy v dlani nejprve vymačkáme od přebytečné šťávy) a posypeme cukrem a skořicí a případně, kdo chce i ořechy, rozinkami nebo kousky sušených meruněk.
- Záviny srolovat, zamáčknout konce a přenést na plech vyložený pečícím papírem. Můžete si pomoct a podebrat závin třeba plochou vařečkou.
- Na plechu potřít ze všech stran máslem.
- PÉCT na 200° cca 35 minut do zezlátnutí.
- Po vyndání z trouby opět potřít zbylým rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť
Inspirace receptu od Jany Florentýny Zatloukalové z Kuchařky pro dceru.