Tradiční a oblíbený dezert z jablek, který voní skořicí a máslem. Těsto je velmi jednoduché a chuťově určitě lepší než kupované listové. Recept je na 2 nohavice štrůdlu. Já obvykle když už ho peču, tak z 1 a půl až z dvojité dávky, protože pak podělím i rodiče nebo babičku.

Suroviny

TĚSTO:

  • 280 g hl.mouky
  • 1 větší vejce
  • 100 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 100 g másla (rozpuštěného – k potírání těsta)

NÁPLŇ:

  • 5 – 6 jablek
  • 6 lžic strouhanky
  • krupicový cukr
  • mletá skořice
  • volitelně hrst sekaných ořechů, rozinek nebo nakrájených sušených meruněk

Postup

  1. Na pracovní plochu prosejte mouku a doprostřed důlek.
  2. V misce smíchat vodu, olej, vejce, sůl a citronovou šťávu a pak vlít do důlku v mouce a nožem od středu zapracovávat do sebe až se začne tvořit těsto, které dopracujete rukama do té chvíle, než bude hladké a kompaktní. Doporučuje se nechat pak bochánek odpočinout v teple – například v hrnci od horké vody, který vytřeme do sucha. Kdo má domácí pekárnu, tak je to velmi jednoduché a suroviny jen dáme do pekárny v pořadí nejprve tekuté a pak sypké a zapneme na program Těsto a pekárna těsto vypracuje a pak ho v ní necháme v teple chvilku odpočinout, než připravíme jablka.
  3. Oloupaná a vykrájená jablka nastrouhat, připravit si na pracovní plochu strouhanku, skořici, cukr a rendlík s rozpuštěným máslem.
  4. Těsto rozdělit na 2 díly a vyválet na pomoučené ploše do obdélníku. Těsto hojně potřít mašlovačkou máslem, posypat lehce strouhankou, poklást jablky (ta vždy v dlani nejprve vymačkáme od přebytečné šťávy) a posypeme cukrem a skořicí a případně, kdo chce i ořechy, rozinkami nebo kousky sušených meruněk.
  5. Záviny srolovat, zamáčknout konce a přenést na plech vyložený pečícím papírem. Můžete si pomoct a podebrat závin třeba plochou vařečkou.
  6. Na plechu potřít ze všech stran máslem.
  7. PÉCT na 200° cca 35 minut do zezlátnutí.
  8. Po vyndání z trouby opět potřít zbylým rozpuštěným máslem.

Dobrou chuť

Inspirace receptu od Jany Florentýny Zatloukalové z Kuchařky pro dceru.

Share