Takový trochu retro dezert, ale na to, jak je to rychlé a snadné, ten efekt je pak super a hlavně chutná výborně! Hodí se skvěle do teplejších dnů, protože roláda je lehká, ovoce dodá prvek šťavnatosti a měkkoučký vanilkový plát ve spojení s mascarpone krémem nemá chybu. Ovoce do rolády používejte pouze čerstvé a ne mražené.

Suroviny

TĚSTO:

  • 130 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 větší vejce
  • velký plech vyložený pečícím papírem

NÁPLŇ:

  • 1 mascarpone
  • 1 cream cheese nebo tvaroh v kostce
  • 1 zakysaná smetana aspoň 16%
  • 150 ml smetany ke šlehání 31%
  • cukr moučka dle chuti
  • 1 ztužovač šlehačky
  • čerstvé ovoce – jahody/maliny …

Postup

  1. Do mísy si navážíme cukr a 1/3 si odebereme do mističky stranou.
  2. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  3. Z bílků vyšleháme sníh. Jakmile během šlehání zbělají, přidáme odebranou 1/3 cukru a společně vyšleháme do tuha.
  4. Žloutky ušleháme v míse s větší částí cukru a přidáme i vanilkový cukr.
  5. Obě tyto hmoty zlehka spojíme v nadýchanou směs.
  6. Pak na tuto směs prosejeme mouku a zlehka spojíme stěrkou do kompaktní hmoty.
  7. Těsto natřeme na plech vyložený pečícím papírem až do stran, aby vrstva těsta byla tenká jen 1-2 cm.
  8. Dáme PÉCT na 200° 9 minut.
  9. Mezitím si připravíme krém tak, že společně vyšleháme mascarpone, cream cheese nebo tvaroh, zakysanou smetanu a cukr v hladkou směs a pak za stálého šlehání přilíváme smetanu ke šlehání a poté i ztužovač. Vše společně vyšleháme v hladký pevný krém.
  10. Po upečení roládu lehce poprášíme moučkovým cukrem a otočíme tou poprášenou stranou na linku na čistý pečící papír. Necháme chvilku zchládnout a pak sloupneme opatrně papír a na roládu natřeme krém.
  11. Posypeme ovocem jen na přední polovině rolády a můžeme zarolovat.
  12. Roládu pak zabalíme do papíru nebo folie a dáme do lednice ztuhnout.

Dobrou chuť

Share