Takový trochu retro dezert, ale na to, jak je to rychlé a snadné, ten efekt je pak super a hlavně chutná výborně! Hodí se skvěle do teplejších dnů, protože roláda je lehká, ovoce dodá prvek šťavnatosti a měkkoučký vanilkový plát ve spojení s mascarpone krémem nemá chybu. Ovoce do rolády používejte pouze čerstvé a ne mražené.
Suroviny
TĚSTO:
- 130 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 větší vejce
- velký plech vyložený pečícím papírem
NÁPLŇ:
- 1 mascarpone
- 1 cream cheese nebo tvaroh v kostce
- 1 zakysaná smetana aspoň 16%
- 150 ml smetany ke šlehání 31%
- cukr moučka dle chuti
- 1 ztužovač šlehačky
- čerstvé ovoce – jahody/maliny …
Postup
- Do mísy si navážíme cukr a 1/3 si odebereme do mističky stranou.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
- Z bílků vyšleháme sníh. Jakmile během šlehání zbělají, přidáme odebranou 1/3 cukru a společně vyšleháme do tuha.
- Žloutky ušleháme v míse s větší částí cukru a přidáme i vanilkový cukr.
- Obě tyto hmoty zlehka spojíme v nadýchanou směs.
- Pak na tuto směs prosejeme mouku a zlehka spojíme stěrkou do kompaktní hmoty.
- Těsto natřeme na plech vyložený pečícím papírem až do stran, aby vrstva těsta byla tenká jen 1-2 cm.
- Dáme PÉCT na 200° 9 minut.
- Mezitím si připravíme krém tak, že společně vyšleháme mascarpone, cream cheese nebo tvaroh, zakysanou smetanu a cukr v hladkou směs a pak za stálého šlehání přilíváme smetanu ke šlehání a poté i ztužovač. Vše společně vyšleháme v hladký pevný krém.
- Po upečení roládu lehce poprášíme moučkovým cukrem a otočíme tou poprášenou stranou na linku na čistý pečící papír. Necháme chvilku zchládnout a pak sloupneme opatrně papír a na roládu natřeme krém.
- Posypeme ovocem jen na přední polovině rolády a můžeme zarolovat.
- Roládu pak zabalíme do papíru nebo folie a dáme do lednice ztuhnout.
Dobrou chuť