Tenhle koláč je tak neskutečně jednoduchý, ale zároveň šťavnatý a efektní i na pohled. Jednotlivé vrstvy se střídají a nahoře se vytvoří z másla křupavá krusta. A je super i pokud Vám doma zrovna chybí vajíčka, protože je pro tento koláč vůbec nepotřebujete. V tomto receptu se nepoužívají do těsta ani žádné tekutiny, tuto funkci zastane šťáva z jablek, proto ji nevymačkáváme a volíme šťavnatá jablíčka.
Suroviny
- 300 g dětské krupičky
- 220 g hladké mouky (používám i špaldovou)
- 180 g cukr moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 lžičky kypřícího prášku
- skořice
- 200 g studeného másla
- cca 1,5 kg strouhaných jablek
- plech cca 30 x 20 cm nebo koláčová forma s průměrem 26 cm
Postup
- V misce smícháme sypké suroviny – krupičku, mouku, cukr, kypřící prášek.
- Jablka oloupeme a nastrouháme. Nevymačkávejte z jablek šťávu, ta je v tomto receptu potřeba.
- Formu vymažeme máslem a posypeme dno částí sypké směsi – jen tak, aby se zakrylo dno.
- Na to navrstvíme část strouhaných jablek a lehce rukou utlačíme a posypeme skořicí.
- Opakujeme postup a na jablka nasypeme další část sypké směsi, pak opět jablíčka a skořici a nakonec zbytek sypké směsi.
- Na závěr na vrch koláče nastrouháme vychlazené máslo.
- Dáme PÉCT na 200° cca 40 minut do zezlátnutí vrchní křupavé krusty.
Dobrou chuť