Klasika všech klasik.. chocolate chip cookies 🙂 Pro sebe bych si je vyloženě asi neudělala, já radši jiný druh dezertů, ale děti je milujou.
Suroviny
TĚSTO:
- 115g másla
- 90 g hnědého cukru
- 80 g cukr krystal
- 1 větší vejce
- lžička vanilkového extraktu
- 185 g hladké mouky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky soli
- hrnek čokoládových pecek
- volitelně kdo chce může přidat i sekané ořechy (nejlépe pekanové)
- množství těsta vyjde zhruba na 2 plechy sušenek
Postup
- Smíchat v misce mouku, škrob, jedlou sodu, sůl.
- Změklé máslo utřít s cukry do pěny.
- Přidat vajíčko a vanilkový extrakt a spojit.
- Poté postupně do této směsi vmíchat předem smíchané sypké suroviny a spojit v hladké hutné těsto.
- Nakonec vmíchat čokoládové pecky a případně i sekané ořechy.
- Z těsta odkrajovat lžící kousky a v rukách tvořit malé kuličky, ty klást na plech. Dá se použít i tvořítko na kopečkovou zmrzlinu a klást na plech krásné stejné kopečky. Vrch kuliček ozdobit pár kousky čokolády.
- Takto připravené sušenky dáme cca na 20 minut do lednice a teprve pak dáme péct. V průběhu přípravy se v těstě rozehřívá máslo a v každé sušence je malinko jinak povolené a stává se, že sušenky se upečou nerovnoměrně – některá je víc rozjetá, některá méně atd. Pokud tedy chcete mít všechny sušenky stejné, dejte je před pečením na chvíli do lednice. Je také možné pár kousků, které jsou takto ztuhlé z lednice dát do pytlíčku a do mrazáku a kdykoliv jindy je vytáhnout, rozložit na plech, nechat chvíli rozmrznout a dát upéct.
- PÉCT na 170° cca 15 minut.
- Po upečení nechat sušenky zchládnout na plechu. Ihned po vyndání z trouby se zdají hodně měkké, ale jak zchládnou, tak se zpevní a budou se dát hezky vzít.
Dobrou chuť
Inspirace receptu od Anny Olson