Jeden z mých nejoblíbenějších hruškových koláčů, křehké těsto, šťavnaté kousky hrušek a sladká krémová náplň a k tomu sekané ořechy, to je prostě nebe v puse 🙂
Suroviny
TĚSTO:
- 200 g hl.mouky
- 90g másla
- 1 vejce
- 40 g cukr moučka
- citronová kůra
- forma s průměrem cca 25 cm
NÁPLŇ:
- 4 hrušky
- 40 g hl.mouky
- 120 g cukr krupice
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
- hrst sekaných ořechů
Postup
- Smíchat mouku, cukr, citronovou kůru a nakrájet máslo a hrubě zapracovat do drobenky.
- Přidat vejce, trochu zapracovat lžící a rukou dodělat do hladké koule. Zabalit do folie a nechat v lednici vychladit.
- Těsto rozválet do koláčové formy, propíchat dno vidličkou, přikrýt pečícím papírem a posypat fazolemi a dát do rozpálené trouby na 180° předpéct na 10 minut. Tento krok lze i vynechat a rovnou dát náplň, akorát pak těsto nebude tak křehké.
- Mezitím hrušky oloupat, nakrájet na kostičky a pokud jsou tvrdé, tak i chvíli povařit ve vodě a pak slít.
- Mouku smíchat s cukrem, šlehačku zvlášť s mlékem a žloutky. Pak metličkou vše spojit v rendlíku, dát na plotnu a vařit do zhoustnutí. Konzistenci by poleva měla mít jako hustá krupicová kaše. POZOR připaluje se to, takže vařit na nižší teplotu a neustále míchat metličkou.
- Na předpečené těsto nasypat nakrájené a povařené hrušky a zalít polevou, urovnat a posypat sekanými vlašskými ořechy.
- PÉCT na 180° cca 35 minut.
Dobrou chuť