Štafetky patřily od dětství mezi moje nejoblíbenější zákusky, vždycky jsem se v cukrárně nemohla rozhodnout mezi štafetkou a indiánkem. A proto u nás doma nesmí chybět ani na vánočním tácu s cukrovím. Štafetky dělám malinké, akorát na dvě sousta. Lískooříškový krém s kávou a rumem jim dodává nezaměnitelnou chuť a vůni.

Suroviny

TĚSTO:

  • 4 – 5 bílků
  • 80 g cukr krupice
  • 40 g hladké mouky
  • 30 g kokosu

NÁPLŇ:

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 žloutek (může se vynechat)
  • 80 g lískových oříšků
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce rumu a kávy
  • rozpuštěná čokoládová poleva na namáčení

Postup

  1. Pečicí papír dáme na velký plech a důkladně vymažeme a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Z bílků začneme šlehat sníh a jakmile zbělají a začnou tuhnout, přisypeme cukr a šleháme do ztuhnutí.
  3. Do vyšlehaného sněhu stěrkou zapracujeme mouku smíchanou s kokosem.
  4. Rozetřeme na papír na plech a pečeme cca 10 min. na 180° do zrůžovění.
  5. Hned po upečení poprášíme plát hladkou moukou nebo moučkovým cukrem a stáhneme z plechu.
  6. Plát překlopíme na utěrku nebo čistý kus pečícího papíru a sloupneme opatrně papír.
  7. Na krém utřeme změklé máslo s cukrem, žloutkem a instant.kávou do hladkého krému. Vmícháme oříšky, rum a lžíci kávy.
  8. Plát si rozdělím na třetiny a potřu krémem jeden kousek, na něj přiložím další kousek plátu, potřu krémem a třetí kousek plátu, je možné z toho udělat i roládky.
  9. Pak nechám vychladit v lednici a teprve po vychlazení zarovnám kraje a nakrájím na malé obdélníčky. A pak namáčím půlky do čokolády.

Dobrou chuť

Share