Štafetky patřily od dětství mezi moje nejoblíbenější zákusky, vždycky jsem se v cukrárně nemohla rozhodnout mezi štafetkou a indiánkem. A proto u nás doma nesmí chybět ani na vánočním tácu s cukrovím. Štafetky dělám malinké, akorát na dvě sousta. Lískooříškový krém s kávou a rumem jim dodává nezaměnitelnou chuť a vůni.
Suroviny
TĚSTO:
- 4 – 5 bílků
- 80 g cukr krupice
- 40 g hladké mouky
- 30 g kokosu
NÁPLŇ:
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 žloutek (může se vynechat)
- 80 g lískových oříšků
- 1 lžíce instantní kávy
- 1 lžíce rumu a kávy
- rozpuštěná čokoládová poleva na namáčení
Postup
- Pečicí papír dáme na velký plech a důkladně vymažeme a vysypeme polohrubou moukou.
- Z bílků začneme šlehat sníh a jakmile zbělají a začnou tuhnout, přisypeme cukr a šleháme do ztuhnutí.
- Do vyšlehaného sněhu stěrkou zapracujeme mouku smíchanou s kokosem.
- Rozetřeme na papír na plech a pečeme cca 10 min. na 180° do zrůžovění.
- Hned po upečení poprášíme plát hladkou moukou nebo moučkovým cukrem a stáhneme z plechu.
- Plát překlopíme na utěrku nebo čistý kus pečícího papíru a sloupneme opatrně papír.
- Na krém utřeme změklé máslo s cukrem, žloutkem a instant.kávou do hladkého krému. Vmícháme oříšky, rum a lžíci kávy.
- Plát si rozdělím na třetiny a potřu krémem jeden kousek, na něj přiložím další kousek plátu, potřu krémem a třetí kousek plátu, je možné z toho udělat i roládky.
- Pak nechám vychladit v lednici a teprve po vychlazení zarovnám kraje a nakrájím na malé obdélníčky. A pak namáčím půlky do čokolády.
Dobrou chuť