Křupavé těsto v kombinaci s tvarohovým krémem vrstvou strouhaných jablek nikdy neomrzí. S těstem se krásně pracuje, nelepí se ani netrhá. Tvarohový krém je možné nahradit i třeba pudinkovým nebo krémem z mascarpone, pokud někdo nemusí chuť tvarohu.

Suroviny

TĚSTO:

  • 400 g hladké mouky
  • 190 g másla
  • 170 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • špetka citrónové kůry
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr

NÁPLŇ:

  • 2 vaničky tučného tvarohu
  • cukr moučka dle chuti
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vejce
  • 4 – 5 oloupaných jablek

Postup

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme v robotu nebo i ručně měkké těsto a vyložíme jím koláčovou formu (průměr 26-28 cm) a zvedneme i okraje. Kousek těsta si necháme na mřížku a odložíme do lednice ztuhnout.
  2. Na náplň rozmícháme tvarohy s cukrem, pudinkovým práškem a vejcem.
  3. Jablka oloupeme a buď nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky.
  4. Ze zbylého těsta vyválíme placku a nakrájíme si proužky.
  5. Náplň nalijeme na koláč, poklademe jablky a poskládáme proužky zbylého těsta do mřížky a dáme PÉCT na 180° cca 30 minut.
  6. Krájíme až po úplném vychlazení a ztuhnutí. Dobrou chuť.

Dobrou chuť

Share