Křupavé těsto v kombinaci s tvarohovým krémem vrstvou strouhaných jablek nikdy neomrzí. S těstem se krásně pracuje, nelepí se ani netrhá. Tvarohový krém je možné nahradit i třeba pudinkovým nebo krémem z mascarpone, pokud někdo nemusí chuť tvarohu.
Suroviny
TĚSTO:
- 400 g hladké mouky
- 190 g másla
- 170 g moučkového cukru
- 2 vejce
- špetka citrónové kůry
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
NÁPLŇ:
- 2 vaničky tučného tvarohu
- cukr moučka dle chuti
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 vejce
- 4 – 5 oloupaných jablek
Postup
- Ze surovin na těsto vypracujeme v robotu nebo i ručně měkké těsto a vyložíme jím koláčovou formu (průměr 26-28 cm) a zvedneme i okraje. Kousek těsta si necháme na mřížku a odložíme do lednice ztuhnout.
- Na náplň rozmícháme tvarohy s cukrem, pudinkovým práškem a vejcem.
- Jablka oloupeme a buď nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky.
- Ze zbylého těsta vyválíme placku a nakrájíme si proužky.
- Náplň nalijeme na koláč, poklademe jablky a poskládáme proužky zbylého těsta do mřížky a dáme PÉCT na 180° cca 30 minut.
- Krájíme až po úplném vychlazení a ztuhnutí. Dobrou chuť.
Dobrou chuť