Tohle je jeden z prvních tzv. fit receptů, co jsem zkusila a dopadl na výbornou. Je cukrfree, takže do těsta se nepřidává žádný cukr, tak jsem si ho aspoň pocukrovala na talířku 🙂 Přísun bílkovin zajistí řecký jogurt v těstě. Dále se z vajec použijí jen bílky, tudíž je to i dobrý tip, kam s bílky, když vám třeba zbydou z pečení něčeho kynutého, kam se používají obvykle zase pouze žloutky. Takže pokud hledáte zdravou, výživnou a přece sladce chutnající svačinku, určitě vyzkoušejte!

Suroviny

TĚSTO:

  • 140 g jemných ovesných vloček
  • 155 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (já používám s vinným kamenem)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce – použijeme jen bílky
  • 180 g řeckého jogurtu
  • 90 ml javorového sirupu
  • 120 ml mléka (může být i rostlinné, já použila kokosové)
  • 2 jablka – nakrájená nadrobno
  • forma 28×25 cm nebo podobná

Postup

  1. Smíchat sypké suroviny – vločky, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl.
  2. Metličkou lehce prošlehat bílky, přidat vanilku, olej, jogurt, javorový sirup a mléko.
  3. Spojit v hladké těsto a nakonec vmíchat nakrájená jablíčka smíchaná se skořicí a špetkou muškátového oříšku.
  4. PÉCT na 175° cca 30 minut.
  5. Podle chuti můžeme po upečení jen pocukrovat nebo potřít čokoládovou polevou (tu dělám z rozpuštěné čokolády se lžící kokosového oleje) nebo jsou dobré i jen tak bez ničeho 🙂

Dobrou chuť

Inspirace receptu z webu thecookingfoodie.com

Share