Tohle je jeden z prvních tzv. fit receptů, co jsem zkusila a dopadl na výbornou. Je cukrfree, takže do těsta se nepřidává žádný cukr, tak jsem si ho aspoň pocukrovala na talířku 🙂 Přísun bílkovin zajistí řecký jogurt v těstě. Dále se z vajec použijí jen bílky, tudíž je to i dobrý tip, kam s bílky, když vám třeba zbydou z pečení něčeho kynutého, kam se používají obvykle zase pouze žloutky. Takže pokud hledáte zdravou, výživnou a přece sladce chutnající svačinku, určitě vyzkoušejte!
Suroviny
TĚSTO:
- 140 g jemných ovesných vloček
- 155 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (já používám s vinným kamenem)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 vejce – použijeme jen bílky
- 180 g řeckého jogurtu
- 90 ml javorového sirupu
- 120 ml mléka (může být i rostlinné, já použila kokosové)
- 2 jablka – nakrájená nadrobno
- forma 28×25 cm nebo podobná
Postup
- Smíchat sypké suroviny – vločky, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl.
- Metličkou lehce prošlehat bílky, přidat vanilku, olej, jogurt, javorový sirup a mléko.
- Spojit v hladké těsto a nakonec vmíchat nakrájená jablíčka smíchaná se skořicí a špetkou muškátového oříšku.
- PÉCT na 175° cca 30 minut.
- Podle chuti můžeme po upečení jen pocukrovat nebo potřít čokoládovou polevou (tu dělám z rozpuštěné čokolády se lžící kokosového oleje) nebo jsou dobré i jen tak bez ničeho 🙂
Dobrou chuť
Inspirace receptu z webu thecookingfoodie.com