Vynikající a vláčný koláč plný mandlí. Není to žádná suchá buchta. Vypadá obyčejně, ale opravdu překvapí plnou chutí a příjemnou texturou. Je přirozeně bez laktózy, takže super volba i pokud máte nějaký typ intolerance nebo alergie. Komu laktóza nevadí, tak tento koláč je vynikající i s krémem – odkaz na recept s krémem TADY
Suroviny
TĚSTO:
- 5 vajec
- 180g krupicového cukru
- 250 g strouhané mrkve
- 200 g mletých mandlí bez slupek (mandlové mouky)
- 100 g polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- citrónová kůra a šťáva z 1 citrónu
- forma s průměrem cca 26 cm
POLEVA:
- šťáva z 1 citrónu
- cukr moučka
- plátky mandlí na ozdobu
Postup
- V jedné míse smíchat mouku, mleté mandle, kypřící prášek a citrónovou kůru.
- Vejce rozdělit na žloutky a bílky a z bílků vyšlehat tuhý sníh a žloutky vyšlehat spolu s cukrem do pěny.
- Přidat citrónovou šťávu a předem smíchané sypké suroviny. Pokud je těsto moc hutné, přidejte trošičku vody, ale jen tolik, aby šlo spojit dohromady.
- Vmíchat nastrouhanou mrkev.
- Na konec vmíchat bílkový sníh.
- PÉCT na 180° cca 40 minut.
- Na polevu vymačkáme šťávu z citronu do misky a přes sítko přidáme moučkový cukr a vymícháme hladkou polevu. Konzistence by měla být jako hustší kaše.
- Polevou potřeme upečený koláč a posypeme mandlovými lupínky.
Dobrou chuť