Tento závin je jako takový velký perník vytuněný ještě povidly a ořechy. Prý se mu říká sakrajda proto, že když ho někdo ochutná, tak řekne: „Sakra, to je dobrý!“ 🙂

Suroviny

TĚSTO:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (já používám s vinným kamenem)
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 130 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 2 – 3 lžíce mléka
  • 50 g povoleného másla
  • povidla, hrubě sekané ořechy a 1 vejce na potření závinu

Postup

  1. Ze všech surovin vypracovat hladké těsto, nejlépe v robotu, ale jde to i rukama a nechat vychladit v ledničce alespoň 2 hodiny.
  2. Rozdělit na 2 díly a každý vyválet do obdélníku na pomoučeném válu.
  3. Potřít povidly a posypat ořechy, zavinout a potřít rozšlehaným vejcem.
  4. PÉCT na 180° cca 15 minut.

Dobrou chuť

Share