Tento závin je jako takový velký perník vytuněný ještě povidly a ořechy. Prý se mu říká sakrajda proto, že když ho někdo ochutná, tak řekne: „Sakra, to je dobrý!“ 🙂
Suroviny
TĚSTO:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (já používám s vinným kamenem)
- 1 lžíce perníkového koření
- 130 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 2 – 3 lžíce mléka
- 50 g povoleného másla
- povidla, hrubě sekané ořechy a 1 vejce na potření závinu
Postup
- Ze všech surovin vypracovat hladké těsto, nejlépe v robotu, ale jde to i rukama a nechat vychladit v ledničce alespoň 2 hodiny.
- Rozdělit na 2 díly a každý vyválet do obdélníku na pomoučeném válu.
- Potřít povidly a posypat ořechy, zavinout a potřít rozšlehaným vejcem.
- PÉCT na 180° cca 15 minut.
Dobrou chuť