Klasika všech klasik! Buchty milují snad všichni a my nejsme rozhodně žádnou výjimkou. Tady můj vyzkoušený recept na měkkoučké vláčné buchtičky.

Suroviny

TĚSTO:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 65 g másla do těsta a pak trochu másla na promázání buchet v pekáči a na potření po upečení
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • rum
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Náplně

TVAROHOVÁ:

  • 1 kostka tučného tvarohu
  • cukr moučka dle chuti
  • 1 vejce
  • 1 lžíce van. pudink. prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • rozinky, kdo chce
  • Vše společně vyšlehat do kompaktního krému.

MAKOVÁ:

  • 100 g mletého máku
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce rumu, vanilka, citronová kůra, lžička skořice
  • povidla
  • Mléko přivést k varu, přidat mák a za stálého míchání povařit a odstavit. Přidat zbytek surovin. Pokud chceme náplň víc makovou, dáme jen 2-3 lžíce povidel. Pokud více povidlovou, můžeme povidel přidat dle chuti a případně dohustit strouhaným perníkem nebo mletými piškoty.

Postup

  1. Trochu vlažného mléka si dát do hrnečku, rozdrobit do něj droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
  2. Těsto dělám v pekárně a suroviny dávám v následujícím pořadí: zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, 1 lžíce rumu, citronová kůra, mouka, cukry do jednoho rohu a sůl do druhého rohu, vzešlý kvásek a program TĚSTO
  3. Pokud nemáte pekárnu, pak vypracujte ze všech surovin hladké těsto v míse vařečkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou.
  4. Po vykynutí rozválet těsto, nakrájet na čtverečky, na každý dát oblíbenou náplň (tvarohovou, makovou, povidla, ovoce) a spojit. Buchty dávat spojem dolů do pekáče vymaštěného máslem a každý kousek ze všech stran omastit a skládat k sobě. Buchty nechat na pekáči kynout cca 20 minut. Pomazat máslem.
  5. PÉCT na 190° cca 10 minut a 170° cca 20 minut
  6. Upečené horké buchty potřít troškou rozpuštěného másla se lžící rumu.

Dobrou chuť

Share