Tyhle jablíčkové řezy jsou všeobecně známé a já jako milovník jablkových dezertů, jsem si je musela upéct také. Do jablkové náplně jsem přidala navíc i jednu přesnídávku a můžu doporučit, řezy jsou výborné a osvěžující. Někdy peču i jako koláč a v tom případě použiju poloviční poměr surovin.

Suroviny

TĚSTO:

  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru moučka nebo dle chuti se může cukr i vynechat)
  • 1 vejce
  • 1 kostka másla
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 7 lžic mléka
  • 1 žloutek na potření
  • plech cca 38×26 cm nebo koláčová forma 25 cm a poloviční množství surovin

NÁPLŇ

  • 1 kg nahrubo strouhaných jablek
  • 1 a půl až 2 vanilkové pudinkové prášky (podle šťavnatosti jablek)
  • 8 lžic cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 meruňková přesnídávka
  • kdo chce může podle chuti přidat i lžičku skořice

Postup

  1. Suroviny na těsto zpracovat buď v robotu nebo ručně, máslo by mělo být lehce povolené.
  2. Těsto rozdělit na 2 díly a první díl vyválet a vyložit s ním máslem vymazaný plech.
  3. Suroviny na náplň promíchat dohromady a rozprostřít na těsto v plechu.
  4. Vyválet druhou část těsta, přenést na plech na jablka a propíchat vidličkou.
  5. Potřít žloutkem a PÉCT na 170° cca 30 minut.
  6. Před podáváním pěkně pocukrovat.

Dobrou chuť

Share