Tyhle jablíčkové řezy jsou všeobecně známé a já jako milovník jablkových dezertů, jsem si je musela upéct také. Do jablkové náplně jsem přidala navíc i jednu přesnídávku a můžu doporučit, řezy jsou výborné a osvěžující. Někdy peču i jako koláč a v tom případě použiju poloviční poměr surovin.
Suroviny
TĚSTO:
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru moučka nebo dle chuti se může cukr i vynechat)
- 1 vejce
- 1 kostka másla
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 7 lžic mléka
- 1 žloutek na potření
- plech cca 38×26 cm nebo koláčová forma 25 cm a poloviční množství surovin
NÁPLŇ
- 1 kg nahrubo strouhaných jablek
- 1 a půl až 2 vanilkové pudinkové prášky (podle šťavnatosti jablek)
- 8 lžic cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 meruňková přesnídávka
- kdo chce může podle chuti přidat i lžičku skořice
Postup
- Suroviny na těsto zpracovat buď v robotu nebo ručně, máslo by mělo být lehce povolené.
- Těsto rozdělit na 2 díly a první díl vyválet a vyložit s ním máslem vymazaný plech.
- Suroviny na náplň promíchat dohromady a rozprostřít na těsto v plechu.
- Vyválet druhou část těsta, přenést na plech na jablka a propíchat vidličkou.
- Potřít žloutkem a PÉCT na 170° cca 30 minut.
- Před podáváním pěkně pocukrovat.
Dobrou chuť