Kynuté moučníky u nás doma frčí opravdu hodně. Kynuté nepeču moc do kavárny, tam jedou jiné druhy dezertů, tak si to vynahrazuju aspoň doma a tyhle lívance jsou prostě boží! Recept mám ve svém receptáři zapsaný už hodně dlouho a často se k němu vracíme 🙂

Suroviny

TĚSTO:

  • 500 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru

Postup

  1. Trochu vlažného mléka si dát do hrnečku, rozdrobit do něj droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
  2. Mouku promíchat se solí, ve druhé míse smíchat zbylé mléko s cukrem, citronovou kůrou a vejcem.
  3. Vmíchat polovinu mouky metlou k mléku, přidat kvásek, spojit a vmíchat zbylou mouku a vymíchat hladké těsto.
  4. Nechat 30 minut kynout na teplém místě pod utěrkou.
  5. Lívance smažit cca 1 min. z každé strany. Teflonovou pánev si nejprve vymastím máslem a pak už není třeba, stačí jen na tu první dávku.
  6. My je máme nejraději se šlehaným tvarohem s vanilkovým cukrem a borůvkovým rozvarem.

Dobrou chuť

Share