Kynuté moučníky u nás doma frčí opravdu hodně. Kynuté nepeču moc do kavárny, tam jedou jiné druhy dezertů, tak si to vynahrazuju aspoň doma a tyhle lívance jsou prostě boží! Recept mám ve svém receptáři zapsaný už hodně dlouho a často se k němu vracíme 🙂
Suroviny
TĚSTO:
- 500 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- citronová kůra
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
Postup
- Trochu vlažného mléka si dát do hrnečku, rozdrobit do něj droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
- Mouku promíchat se solí, ve druhé míse smíchat zbylé mléko s cukrem, citronovou kůrou a vejcem.
- Vmíchat polovinu mouky metlou k mléku, přidat kvásek, spojit a vmíchat zbylou mouku a vymíchat hladké těsto.
- Nechat 30 minut kynout na teplém místě pod utěrkou.
- Lívance smažit cca 1 min. z každé strany. Teflonovou pánev si nejprve vymastím máslem a pak už není třeba, stačí jen na tu první dávku.
- My je máme nejraději se šlehaným tvarohem s vanilkovým cukrem a borůvkovým rozvarem.
Dobrou chuť