Vynikající a vláčný koláč plný mandlí. Není to žádná suchá buchta. Vypadá obyčejně, ale opravdu překvapí plnou chutí a příjemnou texturou. Je přirozeně bez laktózy, takže super volba i pokud máte nějaký typ intolerance nebo alergie. Komu laktóza nevadí, tak tento koláč je vynikající i s krémem – odkaz na recept s krémem TADY

Suroviny

TĚSTO:

  • 5 vajec
  • 180g krupicového cukru
  • 250 g strouhané mrkve
  • 200 g mletých mandlí bez slupek (mandlové mouky)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • citrónová kůra a šťáva z 1 citrónu
  • forma s průměrem cca 26 cm

POLEVA:

  • šťáva z 1 citrónu
  • cukr moučka
  • plátky mandlí na ozdobu

Postup

  1. V jedné míse smíchat mouku, mleté mandle, kypřící prášek a citrónovou kůru.
  2. Vejce rozdělit na žloutky a bílky a z bílků vyšlehat tuhý sníh a žloutky vyšlehat spolu s cukrem do pěny.
  3. Přidat citrónovou šťávu a předem smíchané sypké suroviny. Pokud je těsto moc hutné, přidejte trošičku vody, ale jen tolik, aby šlo spojit dohromady.
  4. Vmíchat nastrouhanou mrkev.
  5. Na konec vmíchat bílkový sníh.
  6. PÉCT na 180° cca 40 minut.
  7. Na polevu vymačkáme šťávu z citronu do misky a přes sítko přidáme moučkový cukr a vymícháme hladkou polevu. Konzistence by měla být jako hustší kaše.
  8. Polevou potřeme upečený koláč a posypeme mandlovými lupínky.

Dobrou chuť

Share