Klasika všech klasik! Buchty milují snad všichni a my nejsme rozhodně žádnou výjimkou. Tady můj vyzkoušený recept na měkkoučké vláčné buchtičky.
Suroviny
TĚSTO:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 250 ml mléka
- 3 žloutky
- 65 g másla do těsta a pak trochu másla na promázání buchet v pekáči a na potření po upečení
- 30 g droždí
- špetka soli
- rum
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Náplně
TVAROHOVÁ:
- 1 kostka tučného tvarohu
- cukr moučka dle chuti
- 1 vejce
- 1 lžíce van. pudink. prášku
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- rozinky, kdo chce
- Vše společně vyšlehat do kompaktního krému.
MAKOVÁ:
- 100 g mletého máku
- 150 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce rumu, vanilka, citronová kůra, lžička skořice
- povidla
- Mléko přivést k varu, přidat mák a za stálého míchání povařit a odstavit. Přidat zbytek surovin. Pokud chceme náplň víc makovou, dáme jen 2-3 lžíce povidel. Pokud více povidlovou, můžeme povidel přidat dle chuti a případně dohustit strouhaným perníkem nebo mletými piškoty.
Postup
- Trochu vlažného mléka si dát do hrnečku, rozdrobit do něj droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
- Těsto dělám v pekárně a suroviny dávám v následujícím pořadí: zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, 1 lžíce rumu, citronová kůra, mouka, cukry do jednoho rohu a sůl do druhého rohu, vzešlý kvásek a program TĚSTO
- Pokud nemáte pekárnu, pak vypracujte ze všech surovin hladké těsto v míse vařečkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou.
- Po vykynutí rozválet těsto, nakrájet na čtverečky, na každý dát oblíbenou náplň (tvarohovou, makovou, povidla, ovoce) a spojit. Buchty dávat spojem dolů do pekáče vymaštěného máslem a každý kousek ze všech stran omastit a skládat k sobě. Buchty nechat na pekáči kynout cca 20 minut. Pomazat máslem.
- PÉCT na 190° cca 10 minut a 170° cca 20 minut
- Upečené horké buchty potřít troškou rozpuštěného másla se lžící rumu.
Dobrou chuť