Naše oblíbená velikonoční dobrota. Milujeme kynuté moučníky, takže místo beránka si na Velikonoce pochutnáváme raději na jidáškách.
Suroviny
TĚSTO:
- 300 ml smetany na vaření (12%)
- 150 g másla
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- citronová kůra + 2 lžičky šťávy z citronu
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 30 g droždí
- lžíce medu
- těsto vyjde cca na 40 kousků
Postup
- Trochu vlažné smetany si dát do hrnečku, rozdrobit do ní droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
- Těsto dělám v pekárně a suroviny dávám v následujícím pořadí: zbylá smetana, rozpuštěné máslo, žloutky, citronová kůra a šťáva, mouka, cukry do jednoho rohu a sůl do druhého rohu, vzešlý kvásek a program TĚSTO.
- Pokud nemáte pekárnu, pak vypracujte ze všech surovin hladké těsto v míse vařečkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou.
- Po vykynutí ukrajovat kusy těsta a vyválet hady a smotat do spirálek. Na plechu nechat ještě cca 15 minut dokynout, pak potřít rozšlehaným vejcem.
- PÉCT na 180° cca 10 – 15 minut (podle toho, jak velké jidášky máte).
- Upečené jidášky hned po vytažení z trouby potírat mašlovačkou rozehřátým medem.
Dobrou chuť