Naše oblíbená velikonoční dobrota. Milujeme kynuté moučníky, takže místo beránka si na Velikonoce pochutnáváme raději na jidáškách.

Suroviny

TĚSTO:

  • 300 ml smetany na vaření (12%)
  • 150 g másla
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • citronová kůra + 2 lžičky šťávy z citronu
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • lžíce medu
  • těsto vyjde cca na 40 kousků

Postup

  1. Trochu vlažné smetany si dát do hrnečku, rozdrobit do ní droždí, přidat lžičku cukru a mouky a nechat vzejít kvásek. (cca 5 minut)
  2. Těsto dělám v pekárně a suroviny dávám v následujícím pořadí: zbylá smetana, rozpuštěné máslo, žloutky, citronová kůra a šťáva, mouka, cukry do jednoho rohu a sůl do druhého rohu, vzešlý kvásek a program TĚSTO.
  3. Pokud nemáte pekárnu, pak vypracujte ze všech surovin hladké těsto v míse vařečkou a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě pod utěrkou.
  4. Po vykynutí ukrajovat kusy těsta a vyválet hady a smotat do spirálek. Na plechu nechat ještě cca 15 minut dokynout, pak potřít rozšlehaným vejcem.
  5. PÉCT na 180° cca 10 – 15 minut (podle toho, jak velké jidášky máte).
  6. Upečené jidášky hned po vytažení z trouby potírat mašlovačkou rozehřátým medem.

Dobrou chuť

Share