Perníčky, které se nemusí nechat odležet a můžete začít uzobávat hned po upečení, aniž byste si na nich vylámali zuby. Zároveň ideální těsto pro dětské vánoční tvoření, protože se s ním krásně pracuje, netrhá se a i děti si z něho umí vykrájet krásné tvary.
Suroviny
TĚSTO:
- 500 g hladké mouky
- 190 g cukru moučka
- 120 g másla
- 5 vrchovatých lžic medu
- 2 vejce do těsta + 1 vejce na potření
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
Postup
- Smíchat v misce mouku, cukr, kakao, perníkové koření, sodu a kypřící prášek.
- Zvlášť v misce vidličkou sešlehat vejce a med ( pokud je med ztuhlý rozehřejte ho trochu v kastrůlku).
- Nakrájet do té mísy povolené máslo a rozemnout do hrubé drobenky a vlít vejce s medem a zpracovat do hladké koule. Kdo má robota, nechte tuto práci na něm.
- Těsto nechte odpočnout v lednici, ať se pořádně vychladí.
- Na silikonovém válu nebo pomoučené ploše kousky těsta rozválet a vykrájet perníčky.
- Plech dávat do plně rozpálené trouby.
- PÉCT na 190° cca 9 minut.
- Po upečení ihned potřít mašlovačkou nebo pírkem namočeným do rozšlehaného bílku, aby se perníčky hezky leskly.
- Kdo si chce perníčky ozdobit, tak na polevu ušlehat do tuha 1 bílek se 140g cukru moučka, 1 lžičkou Solamylu a pár kapkami citronové šťávy. Polevu dát do zdobících sáčků s tenkou špičkou a zdobit.
Dobrou chuť